Çuha çiçeği, akşam çiçeği veya eşek otu olarak da bilinen bu bitkinin içeriği çok zengin. Parklarda ve bahçelerde sık sık gördüğümüz çuha çiçeği, piyasada genellikle kapsül formunda bulunur ve tüketilir. Çuha çiçeği özellikleri nelerdir, gece çuha çiçeği çayı nasıl demlenir?
Sarı, pembe, mavi, kırmızı gibi renkleri mevcuttur. Soğuk hava koşullarına gayet dayanıklı olan bu bitki, genellikle sonbahar aylarında ekilir. Evlerde de yetiştirilebilen çuha çiçeği; hem bitki çayı, hem de yağ olarak da çeşitli alanlarda kullanılıyor.
Çuha çiçeği, hem taze olarak toplanabiliyor, hem de aktar gibi bitkisel ürünlerin olduğu yerlerden güvenle temin edilebiliyor. Peki, çuha çiçeğinin faydaları ve zararları nelerdir, çuha çiçeği yağı nasıl kullanılır, çuha çiçeği nasıl kullanılır?
ÇUHA ÇİÇEĞİ FAYDALARI VE ZARARLARI
Çuha çiçeği içindeki etkin madde olan GLA oldukça önemlidir. Çeşitli kanser hücreleri üzerinde öldürücü etkisi saptanırken normal sağlıklı hücrelere de herhangi bir olumsuz etki yapmadığı gözlemlenmiştir. GLA maddesi besinlerle yeterli miktarda alınamamaktadır o nedenle çuha çiçeği kapsül olarak eczanelerde bulunmaktadır.
ÇUHA ÇİÇEĞİ FAYDALARI
Diyetlerde, kahverengi yağ dokuyu daha fazla kalori yakması için uyarmaktadır. Bu da yağ yakımını hızlandırır.
Menopoz dönemindeki kadınların karşılaştığı olumsuz semptomları azaltmada etkilidir. Depresyonu azaltır.
Vücutta artrit gibi enfeksiyona bağlı ödemlerin, şişliklerin tedavisinde kullanılır.
Egzama, atopik dermatit gibi cilt hastalıklarının tedavisinde kaşıntıyı ve içten gelen yangıyı azaltmada etkilidir.
Ciltteki siyah nokta ve akneye karşı etkili olup hücre yenilenmesini sağlar.
Uykusuzluk sorununa karşı etkilidir.
ÇUHA ÇİÇEĞİ ZARARLARI
Fazla kullanımı her üründe olduğu gibi bu bitkide de sakıncalıdır. Bu yüzden çuha çiçeği çayını günde en fazla bir fincan tüketin.
Çuha çiçeği yağını ise çok sık ve çok fazla kullanmamaya özen gösterin. Çuha çiçeğinin aşırı kullanımında, çiçeğin faydaları tam tersi zararlı etkilere dönüşecektir.
Hamilelik, emzirme döneminde, kronik hastalığınız varsa, ciddi bir rahatsızlığınız varsa, her gün düzenli ilaç kullanmanız gerekiyorsa ve alerjik bir bünyeye sahipseniz çuha çiçeğini kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın.
ÇUHA ÇİÇEĞİ YAĞI CİLDE FAYDALARI
Omega 6 yağ asitleri bakımından zengin olan çuha çiçeği yağı ve özü anti-enflamatuar etki gösteriyor. Akne, egzama, hassasiyet gibi cilt problemlerinde etkili olan bu bitki yağı aşırı kuru ciltler için de kurtarıcı görevi görüyor. Cildin nem dengesini koruması ve nem kaybını önlemesi en bilinen kullanım özelliklerinden.
Bu yağ vücudun çalışması ve sağlık sorunlarının giderilmesi gibi birçok duruma iyi gelmektedir. Ayrıca vücutta ve saç derisinde oluşan sorunlara da iyi geldiği bilinmektedir. Vitamin, mineral ve yağ asitleri açısından oldukça zengin olan çuha çiçeği yağı hastalıkların yanı sıra uyku sorununa da iyi gelmektedir.
ÇUHA ÇİÇEĞİ ÇAYI
Çuha çiçeği çayı hazırlamak için, bir bardak suyu kaynatın. Kurutulmuş çuha çiçeğinden bir tutam alarak kaynar suyun içerisine ekleyin. Çayı 5-10 dakika demlenmesi için bırakın. Ardından süzerek içebilirsiniz.