Dünyada en çok ölüme neden olan kanser: Akciğer kanseri

Akciğer kanseri farkındalık ayına özel açıklamalarda bulunan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Merda Erdemir Işık, görmezden gelinmemesi gereken risk faktörleri hakkında konuştu.

Dünyada en çok ölüme neden olan kanser: Akciğer kanseri
REKLAM ALANI
Yayınlama: 28.11.2023
A+
A-

Dünya genelinde kansere bağlı ölümlerin önde gelen nedenlerinden biri olarak gösterilen akciğer kanserinin erken teşhisi ve tedavi yöntemleri hakkında açıklamalarda bulunan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Merda Erdemir Işık, önemli bilgiler paylaştı.

Dünyada en çok ölüme neden olan kanser: Akciğer kanseri

“SİGARA DUMANINA MARUZ KALANLAR DA AKCİĞER KANSERİ TEHDİDİYLE KARŞI KARŞIYA”

“Akciğer kanseri, sigara içmeyen kişilerde de karşımıza çıkıyor; ancak sigara içen kişilerde bu riskin çok yükseldiğinin unutulmaması gerekiyor” diyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Merda Erdemir Işık, akciğer kanserinin sigara içmeyen kişilerde de görülebileceği bilgisinin sigara içicilerini rahatlatmaması gerektiğini vurgulayarak şöyle konuştu:

“Ne yazık ki hem sigara içenler hem de sigara dumanına maruz kalanlar akciğer kanseri tehdidiyle karşı karşıya. 4 binden fazla kimyasalın vücuda girmesine neden olan bu bağımlılık, akciğeri kaplayan hücrelere zarar veriyor. Vücut bu hücreleri onarabilse de kimyasallara maruziyet süreklilik hâline geldiğinde hasar büyüyor. Zaman geçtikçe de zarar gören hücreler farklı davranmaya başlayarak kanser oluşumuna yol açabiliyor. Sigara çok önemli bir risk faktörü olsa da akciğer kanserine yol açabilen farklı faktörler de var. Radon ve asbest gazlarının uzun süreli solunması da ailede akciğer kanseri öyküsünün bulunması da kanser tehlikesini gündeme getiriyor.”

Dünyada en çok ölüme neden olan kanser: Akciğer kanseri

“DÜZENLİ KONTROLLERİN AKSATILMAMASI ÖNEMLİ”

Akciğer kanserinin oldukça sinsi ilerleyen bir hastalık olduğunu belirten Dr. Merda Erdemir Işık, risk altında olan kişilerin düzenli sağlık kontrollerini yaptırmaları gerektiğine işaret ederek “Akciğer kanseri ileri evrelerde teşhis edildiğinde agresif tedaviler devreye alınıyor ve ne yazık ki sağ kalım oranları düşebiliyor. Bu nedenle doktor kontrollerine düzenli olarak gidilmesi şart; çünkü akciğer kanserinin belirtilerinin ortaya çıkış süreci kişiden kişiye değişebilmekle birlikte ileri evreleri bulabiliyor. Hastalık sinsi bir şekilde ilerliyor ve kanserli hücreler akciğer dokusuna yayılıp farklı organlara sıçrayabiliyor. Dolayısıyla düzenli kontrollerin aksatılmaması son derece önemli.” dedi.

Dünyada en çok ölüme neden olan kanser: Akciğer kanseri

AKCİĞER KANSERİ TARAMASI YAPTIRMAK ŞART

Akciğer kanserine karşı önlem almanın ve sağlık kontrollerini önemine değinen Işık, “20 yıl, günde 1 paket sigara içenlerin hiçbir şikâyetleri olmasa dahi göğüs hastalıkları uzmanlarınca muayene edilmesi, akciğer kanseri taraması yaptırması gerekiyor. Aynı şekilde 50 yaşını geçen, geçmiş dönemde ya da aktif olarak sigara içen kişilerin de akciğer kanseri taramasından geçmesi önemli. Genel bir söylemde bulunmak gerekirse sigara öyküsü bulunan kişilerin yılda 1 kez mutlaka düzenli kontrole gitmesi tavsiye ediliyor. Kontroller kapsamında yapılacak testler hasta özelinde değişebiliyor. Akciğer kanseri taramaları; yalnızca sigara içen, sigara dumanına maruz kalan ya da ailesinde akciğer kanseri öyküsü bulunanlar için önerilmez. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) 50 – 80 yaş aralığındaki herkesin akciğer kanser taramasından geçmesini tavsiye ediyor.” diyerek sözlerini tamamladı.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.