Hamas, Mısır’ın UAD’de İsrail’e karşı açılan davaya “müdahil” olma kararından memnun

Hamas, Mısır’ın, Güney Afrika’nın İsrail aleyhinde Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) açtığı davaya müdahil olma kararını memnuniyetle karşıladı.

Hamas, Mısır’ın UAD’de İsrail’e karşı açılan davaya “müdahil” olma kararından memnun
REKLAM ALANI
Yayınlama: 12.05.2024
A+
A-

Hamas’tan konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapıldı.

Açıklamada Mısır’ın, Güney Afrika’nın, Soykırım Sözleşmesi’nin ihlali gerekçesiyle İsrail’e karşı açtığı davaya destek olmak amacıyla resmi olarak müdahil olma niyetinin memnuniyetle karşılandığı belirtildi.

Ayrıca Mısır’ın, İsrail’e yönelik “işgalci güç olarak yükümlülüklerini yerine getirme, UAD’nin aldığı geçici tedbirleri uygulama, Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi uyarınca korunan bir halk olan Filistin halkına karşı herhangi bir ihlalde bulunmama” çağrılarından da övgüyle söz edildi.

Açıklamada, Arap ve İslam ülkelerine de benzer adımlar atma çağrısı yapıldı.

Mısır Dışişleri Bakanlığı, bugün, Güney Afrika’nın İsrail aleyhinde Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) açtığı davaya müdahil olacaklarını açıklamıştı.

Daha önce Nikaragua, Kolombiya ve Libya’nın, Divan Şartı’nın 62. ve 63. maddeleri uyarınca müdahillik talebinde bulunduğu açıklanmıştı.

Divan, İç Tüzüğü’nün 83. maddesi uyarınca Güney Afrika ve İsrail’i, Kolombiya’nın müdahale beyanına ilişkin yazılı görüşlerini sunmaya davet etmişti.

İSRAİL ALEYHİNE AÇILAN SOYKIRIM DAVASI

Güney Afrika Cumhuriyeti, 29 Aralık 2023’te 1948 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’ni ihlal ettiği gerekçesiyle İsrail aleyhine UAD’de dava açtı.

Güney Afrika, Gazze’deki durumun aciliyet teşkil etmesi sebebiyle UAD’den ihtiyati tedbirlere hükmetmesini istedi ve tedbir talebine ilişkin duruşmalar 11-12 Ocak’ta Lahey’deki Barış Sarayı’nda yapıldı.

Divan, 26 Ocak’ta açıkladığı tedbir kararlarında, İsrail’in Soykırım Sözleşmesi’nin 2. maddesinde tanımlanan fiillerin işlenmemesi için elinden gelen tüm önlemleri almasına, İsrail ordusunun, Soykırım Sözleşmesi’nin 2. maddesindeki fiilleri işlemesini engelleyecek önlemleri ivedilikle almasına, Gazze’deki Filistinlilere yönelik soykırım çağrısı yapanları önlemek, engellemek ve cezalandırmak için gereken tüm adımları atmasına, Gazze’deki Filistinlilerin karşılaştığı olumsuz yaşam koşullarını ortadan kaldırmak için ihtiyaç duyulan temel hizmetlere ve insani yardımın sağlanmasını mümkün kılan acil ve etkili önlemleri almasına, Gazze’deki Filistinlilere karşı Soykırım Sözleşmesi’nin ihlalini gösteren delillerin yok edilmesini önlemek ve korunmasını sağlamak için etkili tedbirler almasına, kararın yürürlüğe girmesinden itibaren 1 ayda alınan tüm tedbirler hakkında mahkemeye bir rapor sunmasına hükmetti.

Divan, Güney Afrika’nın 6 Mart’ta yaptığı ek tedbir talebi üzerine 28 Martta, İsrail’in Gazze’ye acilen ihtiyaç duyulan insani yardımların ulaştırılmasını sağlamasına, Filistinlilerin haklarını ihlal etmemesi gerektiğine ve ek tedbirlere ilişkin aldığı önlemleri 1 ay içerisinde mahkemeye bir raporla sunmasına karar verdi.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.