Nokia, gözünü Ay’a dikti! Bir ilk diyerek açıkladılar: Bu yıl içinde başlayacak…

Nokia, telekom devleri için daha önce keşfedilmemiş bir bölgeye giriyor: Ay. Çığır açan bir hamleyle Nokia, 2024 yılının sonlarına doğru ay yüzeyinde bir LTE/4G ağı kurarak uzay iletişim teknolojisinde büyük bir adım atmayı planlıyor.

Nokia, gözünü Ay’a dikti! Bir ilk diyerek açıkladılar: Bu yıl içinde başlayacak…
REKLAM ALANI
Yayınlama: 30.04.2024
A+
A-

NASA’nın Tipping Point programının bir parçası olan bu çaba, gelecekte Mars’a yapılacak yolculuklara hazırlık amacıyla Ay’da insan operasyonları kurmayı amaçlayan NASA’nın Artemis programı da dahil olmak üzere gelecekteki Ay görevlerini desteklemek için Ay’da ilk hücresel ağı kurmayı amaçlıyor.

Nokia, NASA’nın Artemis programını ve gelecekteki ay görevlerini desteklemek üzere 2024 yılının sonlarına doğru ayda bir LTE ağı başlatarak ay bağlantısına öncülük ediyor.

NOKIA AY’DA İLK LTE AĞINI BAŞLATACAK

Finlandiyalı şirket, görev donanımının bu yılın sonlarına doğru, Ay’ın güney kutbuna inmesi beklenen Intuitive Machine’in IM-2 görevinin bir parçası olarak fırlatılmasının planlandığını söylüyor.

Nokia’nın “kutu içinde bir ağa” benzetilen ekipmanı, Intuitive Machines’in Nova-C ay iniş aracı, Lunar Outpost’un MAPP gezgini ve Intuitive Machines’in Micro-Nova haznesi dahil olmak üzere çeşitli ay araçlarının birbirine bağlanmasında önemli bir rol oynayacak.

Nokia’nın ay ağı, entegre Evrimleşmiş Paket Çekirdeği (EPC) işlevlerine sahip bir LTE Baz İstasyonu, LTE Kullanıcı Ekipmanı, RF antenler ve yüksek güvenilirlikli operasyon ve bakım (O&M) kontrol yazılımından oluşacak. Bu bileşenler, uzay yükleri için katı boyut, ağırlık ve güç kısıtlamalarını karşılamak üzere titizlikle tasarlanmıştır.

GÖREVİN ANA HEDEFİ NE?

Görevin hedefleri, Ay yüzeyinde ilk LTE/4G ağını kurmak ve birkaç hafta boyunca performansını doğrulamak.

Bu, ekipmanın fırlatma ve iniş prosedürlerinin yanı sıra sıcaklık, vakum ve radyasyon gibi uzayın ve Ay yüzeyinin zorlu koşulları da dahil olmak üzere çevresel streslere karşı dayanıklılığının test edilmesini içerecektir.

Nokia, gözünü Ay'a dikti! Bir ilk diyerek açıkladılar: Bu yıl içinde başlayacak...

TEKNOLOJİ UZAY YOLCULUĞUNA NASIL FAYDA SAĞLAYACAK?

LTE/4G teknolojisi, karasal ağlardaki köklü performansı, ölçeklenebilirliği ve 5G’ye giden tanımlı yolu nedeniyle seçilmiştir.

Ağ, ses ve video iletişimi, telemetri, biyometrik veri alışverişi, algılama uygulamaları ve robotik kontrol dahil olmak üzere gelecekteki Ay görevleri için kritik iletişim yetenekleri sağlayacaktır.

Nokia Bell Labs Çözüm Araştırmaları Başkanı Thierry E. Klein, Ay ve Mars’ta insan varlığının sürdürülebilmesi için bağlantı ve iletişimin önemini vurguladı.

Ayrıca Klein, “LTE/4G karasal ağlarda iyi bir şekilde kurulmuş olup mükemmel performans ve ölçek ekonomisi sağlamakta ve ilk görev gereksinimlerini karşılamaktadır. Ayrıca LTE/4G’nin 5G’ye giden iyi tanımlanmış bir yolu var” dedi 

BİR RİSKİ VAR: RADYO GÖZLEMLERİNİ BOZABİLİR

Ay’da kurulacak bir hücresel ağ büyük umutlar vaat etse de, bazı zorlukları ve endişeleri de beraberinde getiriyor. Space.com’un haberine göre radyo astronomları ağın radyo frekansı paraziti (RFI) oluşturarak radyo gözlemlerini bozabileceğinden endişe ediyor.

Ancak Nokia gibi operatörlerin belirli frekansları koruyarak radyo gözlemevlerinin çalışmalarını kesintisiz sürdürebilmelerini sağlayabilecekleri umudu var.

Nokia, gözünü Ay'a dikti! Bir ilk diyerek açıkladılar: Bu yıl içinde başlayacak...

GEZEGENLER ARASI İLETİŞİM

İleriye baktığımızda, Nokia’nın ay ağı yakında ayın çok ötesine uzanabilir. Ağın uyarlanabilirliği, sonunda Mars’ta konuşlandırılabileceği ve Kızıl Gezegen’de gelişmiş iletişim yeteneklerinin önünü açabileceği anlamına geliyor.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.