İmam hatipliler İstanbul’da Sultanahmet Meydanı ve 81 il merkezindeki okullarda “Dersimiz Filistin” basın açıklaması yaptı. Açıklamada, “Siyonist devlet İsrail’in işlediği savaş suçlarının bir an önce durdurulmasını istiyoruz” denildi.
İmam hatip okullarındaki öğretmen ve öğrenciler, “Dersimiz Filistin” basın açıklaması ile Filistinli kardeşlerinin yanında olduklarını belirtip, tüm dünyayı İsrail işgal ve soykırımına dur demeye çağırdı. İstanbul’da Sultanahmet Meydanı’nda yapılan açıklama 81 il merkezindeki okullarda da eş zamanlı olarak gerçekleştirildi.
7 Ekim 2023 tarihinden itibaren Gazze’de devam eden İsrail saldırılarında okullar, hastaneler, fırınlar ve yardım merkezleri bombalandı; kadın, çocuk, yaşlı demeden binlerce Filistinli şehit oldu. İşgalin ilk günlerinden itibaren çeşitli platformlarda eylemler düzenleyen ve İsrail soykırımına karşı duran ÖNDER İmam Hatipliler Derneği, 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde gençlerin dilinden Gazze’deki çocukların yaşam hakkı başta olmak üzere eğitim hakkı ve diğer haklarını savunmak üzere bir basın açıklaması yaptı.
Dünya vicdanı Filistin’le imtihanda
Sultanahmet Meydanı’nda kurulan sınıfta Gazze’deki bir sınıf ile İstanbul’daki bir sınıf temsil edildi. Öğrencileriyle birlikte ders yapan öğretmen, gençlere Filistin ile ilgili kavramları aktardı. Gazze’de şehit olan öğrencilerin isimleri anıldı. Programda bir konuşma yapan ÖNDER Genel Başkanı Abdullah Ceylan, Filistin coğrafyasında son 75 yıldır yaşananların sadece Müslüman coğrafyayı ilgilendirmediğini söyledi. Filistin’in insanlığın turnusol kağıdı olduğunu belirten Ceylan sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünya vicdanı Filistin’le, Kudüs’le, Gazze ile imtihan olmaktadır. Bugün sessiz kalan kim varsa soykırıma ortaktır. Bizler dünyanın dört bir yanında sesimizi yükseltiyor, Filistin’in yeniden özgürlüğünü kazanacağı bir dünyanın kurulması için hep birlikte mücadele ediyoruz. Allah’a şükürler olsun gençlerimiz slogan atarak, sesini yükselterek, boykota katılarak dünyayı ayağa kaldırdı. Bugün tüm öğretmenlerimizin gününü tebrik ediyor, Gazze’deki öğretmenlerimize de selam ediyoruz. İmam hatip gençleri sizleri unutmayacak, ‘Nehirden denize kadar özgür Filistin’ sloganını hep tekrarlayacak ve o toprakları yeniden imar edecek.”
Savaş suçları engellensin
Türkiye genelinde eş zamanlı olarak öğrenciler tarafından okunan basın açıklamasını İstanbul’daki programda ÖNDER Genel Başkan Yardımcısı ve Öğretmen Komisyonu Başkanı Sinan Özyurt okudu. İsrail’in 7 Ekim’den itibaren soykırım uyguladığı belirtilen açıklamada, öğretmenler gününün kutlandığı bugünde Gazzeli çocukların yaşam hakkı başta olmak üzere eğitim hakkı ve diğer tüm haklarından mahrum olduğu anlatıldı. “Bizler, Gazze’deki kardeşlerimiz için Türkiye’den sesleniyoruz; Siyonist devlet İsrail’in işlediği savaş suçlarının bir an önce durdurulmasını istiyoruz. Tüm vicdanı olan insanlığa çağrımızdır; tek yürek olup bu soykırıma dur diyelim” denildi.
Boykot’a destek verelim
Uluslararası kamuoyuna “İşgali ve soykırımı durdurun” çağrısı yapılan açıklamada, ümmet coğrafyası için ise boykot talebinde bulunuldu. Açıklamada özetle şu ifadeler yer verildi: Biz burada cephede değiliz ama elimiz kolumuz bağlı bekleyemeyiz. Peki ne yapabiliriz? Sizleri boykota davet ediyoruz, boykota katılarak İsrail’e karşı olmaya davet ediyoruz. Boykotla büyük sonuçlar alamayacağız belki ama karınca kararınca safımız belli olsun istiyoruz. Peygamber Efendimizin hadisi şerifinde olduğu gibi, “Kişi sevdiğiyle beraberdir” diyoruz, biz de Filistinli kardeşlerimizin yanında olduğumuzu ifade edebilmek üzere boykota devam ediyoruz.
Sözümüz ve eylemlerimizle destek olacağız
Gazze’deki çocuklar da tüm dünyadaki çocuklar kadar yaşama hakkı ve eğitim alma hakkına sahiptir. Hiçbir çocuk eğitim hakkından mahrum edilemez. Biz inanıyoruz ki dünyanın birçok ülkesinde vicdanı hür, aklı selim herkes bu seslenişimize destek verecektir. Filistinli çocuklar özgür olana dek durmayacağız. Sesimizle, sözümüzle, eylemlerimizle onlara destek olacağız.
Yaşasın Filistinli çocuklar, yaşasın Özgür Filistin…
81 ilde bayrak töreninde açıklama
Türk ve Filistin bayraklarıyla birlikte Filistin kefiyesi takılarak yapılan açıklamalar, her ilin merkezi bir okulunda bayrak töreninde gerçekleştirildi. 10 dilde hazırlık eğitimi veren imam hatip okullarında ise farklı dillerde açıklamalar yapıldı. Açıklama sonrasında, şehit edilen gençlerin isimleri okunarak, yoklama yapılıp “burada” denildi.